Wij hebben voor het project Invisible Cities onderzoek gedaan naar en gesprekken gevoerd met sekswerkers. Naar aanleiding van dit onderzoek hebben wij aan zes burgers met ‘normale’ beroepen vragen gesteld die sekswerkers dagelijks ook krijgen. Hiermee wilden wij laten zien hoe vervelend het kan zijn om constant dit soort vragen te krijgen.
#Zovoeltdatdus
Na een drie uur durend interview kan alleen maar geconcludeerd worden dat het uitzonderlijke verhaal van Irina Hornstra (64) geen recht wordt aangedaan door haar enkel als sekswerker te omschrijven. Ze is veel meer dan dat. Voormalig zakenman, marktkoopvrouw, belezen, prikkelend, empathisch, shemale. Met één duidelijk stokpaardje: ‘’Heb respect voor iedereen.’’
Respect dus. Irina vertelt het bevlogen. Mensen die niet in het coronavirus geloven mag je geen wappies noemen, de tientallen miljoenen mensen die op Trump hebben gestemd kun je niet zomaar wegzetten als gestoord of racistisch.
Maar respect hebben voor iedereen betekent ook dat sekswerk volledig gedecriminaliseerd wordt. Want sekswerkers bieden gewoon een dienst aan, toch? Zoals ook journalisten, bankiers en stratenmakers dat doen. En zoals politici dat doen. ‘’Gert-Jan Segers is net zo’n hoer als dat ik ben’’, aldus Irina. ‘’Net als hij, bied ik ook gewoon een dienst aan, een dienst waar ik goed in ben. Daarin verschillen we niet van elkaar.’’ Ondanks die felle uitspraak zou ze een aanbod om in gesprek te gaan niet afslaan. ‘’Maar hij moet me wel in mijn waarde laten. …
Met een lach op zijn gezicht komt Frederico binnen. Hij trekt zijn jas uit en voelt zich meteen thuis. “Doe maar een glas water” zegt hij wanneer er wat te drinken aangeboden wordt. Hij gaat zitten in een luie stoel en pulkt wat aan zijn nagels. Zenuwachtig? Volgens mij niet. Vooral trots dat hij ons over zijn tweede bijbaan mag vertellen. Want naast dat hij studeert voor leraar Spaans op de Hogeschool Utrecht en zijn werk bij de Lidl als broodverkoper en heeft Frederico nog een andere baan. …
Het is maandag 23 november 2020, samen met een groot deel van journalistiek jaar 2 zitten we in een gebouw wat ooit van de Jehova’s was. Ieder groepje moest een eigen plek kiezen om elkaar te interviewen. Wij als redactie, kwamen achter een afgelegen ruimte. We zagen een oud zwembad waar nu twee banken stonden en besloten dat we daar gingen zitten. Aan het begin scheen de zon nog in onze ogen, maar naar mate de middag vorderde werd het steeds kouder en kouder. Ondanks die kou was er wel een warme en gezellige sfeer.
Ondanks dat Beau de studie journalistiek volgt, droomt ze eigenlijk van het maken van theater of het spelen in films. Haar voorbeeld is dan ook Carice van Houten. Iemand waarvan we wel kunnen zeggen dat ze een succesvolle actrice is. Dus ik hoop voor Beau dat ze haar voorbeeld kan gaan volgen en straks iedereen weet wie Beau de Leeuw is. Want dat komt tijdens dit interview bij mij ook wel een beetje naar boven. De aandacht. Ik benoem dat en vraag of ze het misschien niet ook een beetje houdt van aandacht. ‘’In het middelpunt staan eerder. Ik denk dat dat het goede woord is. Ik vind het leuk om mensen te amuseren en mij visies mee te delen. Ik denk dat ik vroeger ook wel bepaalde dingen heb meegemaakt, waardoor ik dat nu fijn vind om nu met andere te delen zodat zij er wat van kunnen opsteken.’’ …
Nicole Roelands (27) is verslaggever van BN De Stem, een krant die zich voornamelijk richt op de regio West-Brabant. De afgelopen jaren heeft Roelands verschillende verhalen geschreven over de seksindustrie in deze regio. Van het bezoeken van een seksbioscoop in Roosendaal tot het meelopen met de politie tijdens hun jacht op illegale prostitutie in Breda, Roelands heeft het gedaan. Tijd voor een paar vragen over haar journalistieke werk.
Hoe komt het dat er niet veel over sekswerk wordt geschreven?
Ik denk omdat we in de media vaak blijven hangen bij de actualiteit en omdat veel mensen het misschien toch wel eng vinden. Wat gebeurt er achter die deur? Waar kom ik terecht? Zeker ook voor vrouwelijke journalisten. …
Jamaal Hussein, 25 jaar en geboren en getogen in Zeeland. Hij is in 2017 begonnen als model en nam deel aan verschillende televisieprogramma’s zoals “Dat Wordt Oorlog ” & “Schuldig Of Niet?”. Jamaal heeft in 2019 audities gedaan bij de BNNVARA Talentday, werd uit duizenden kandidaten geselecteerd en heeft vervolgens het intensieve leer/-werktraject aan de BNNVARA Academy volbracht. Momenteel is Jamaal presentator en redacteur bij “Spuiten & Slikken “, begeleid hij de nieuwe lichting talenten van 2021 & werkt hij mee aan verschillende bekende programma’s.
Wat was jouw droom toen je jong was?
“Toen ik jong was wilde ik al snel iets doen met entertainment. Ik hou van zingen, dansen, comedy en verhalen vertellen. Ik wist nooit precies wat ik wilde worden, maar ik wist dat het wel iets in die richting zou zijn. Ik heb dan ook heel veel georiënteerd en gedaan om erachter te komen wat er nu precies bij mij zou passen. Uiteindelijk ben ik dus presentator en programmamaker geworden bij…
Een openhartig interview met Tom Bouman waarin hij vertelt aan Beau de Leeuw over zijn angsten, dromen en interesses.
Zo dromerig als dat Tom over kan komen, zo gespannen zit hij nu voor mij. We zitten in een gebouw wat van de oude Jehova’s was. Tegenwoordig is het een evangelische kerk waar men samen komt. Wij zitten in een leeg zwembad met daarin grote banken. Ik heb Tom zijn jas over mijn benen met mijn armen eronder. Het is zo koud en ikzelf heb geen jas meegenomen. Ik mocht die van Tom even om op te warmen. Tom zit tegenover mij en snuift zijn neus op als ik vraag naar zijn thuissituatie. “Ik woon thuis met mijn ouders met mijn broertje (20) en zusje (17). Ik heb op zich wel een leuke band met hun. Ik ga niet zoveel met ze om, niet om een specifieke reden. We zitten meestal op onze eigen kamers en dat is prima. We zijn wel zelfstandig thuis, mijn broertje en ik wat meer dan mijn zusje. Ze zit in haar pubertijd en dat is soms wel lastig. Soms wil ze alleen maar knuffelen en de week daarna mag ik haar met geen vinger aanraken. …
Je leert je klasgenoten toch minder goed kennen zo, als je maar eens per twee weken op school komt. Tijd om daar verandering in te brengen. In een oude, erg koude kerk. In het leeggelopen doopbad. Zittend op een comfortabele bank, sprak Jochem Wijma over zijn leven. Over geluk, ongeluk en autisme . Als 19 jaar oude jongeman heeft hij al een volwassen uitstraling en houding wat betreft het leven. Samen met zijn vader, moeder en broertje woont hij in Ede.
Hoe zou familie jou omschrijven?
Uhm, in ieder geval rustig. Ambitieus ook wel, ik leg de lat hoog. Bescheiden. Ze zouden misschien ook zeggen dat ik dingen voor mezelf veel te moeilijk maak. Ik ben het met al deze vier dingen wel eens. Zelf zou ik mezelf beschrijven als: introvert, ingewikkeld en vriendelijk. Introvert omdat ik niet op de voorgrond willen treden, ik vind het ook prima om op mezelf te zijn. …
Het is 2002 of 2003. Plaats van handeling is het Utrechtse Renswoude. De kleine Emma, dan 2 of 3 jaar oud, zit achter op de fiets bij moeder Wilma. Ze maken een ‘rondje Renswoude’. Onderweg komen ze langs een weiland. Een koe bonkt daar tegen het hek. Gooit zijn kont tegen de krib. Een rebel pur sang.
17 jaar later claimt de nu 20-jarige Emma Verbree dat dit haar vroegste herinnering is. Ze wist het gelijk. Dit was het. En toevalligerwijs is het een anekdote die precies past bij haar leven. Een leven dat misschien niet zo rustig is als ze soms doet voorkomen. Emma is een vlotte, kordate jongedame. Belofte is bij haar belofte. …
“Seks en liefde wordt vaak als één gezien, wat ik ook heel goed begrijp. Bij dit werk is het de kunst om dit apart van elkaar te houden en seks echt als werk te zien. Privé zou ik ook op een andere manier seks hebben dan dat ik op mijn werk heb” verteld Frederico terwijl hij met zijn handen gebaard hoe dit gescheiden is van elkaar. Frederico is 24 jaar en werkt sinds kort als sekswerker. Hij is de eerste sekswerker die ik in mijn leven sprak over zijn werk.
Er zijn veel taboes rondom het werk van sekswerkers. Veel mensen worden ongemakkelijk van dit onderwerp en weten eigenlijk ook niet zo goed wat zij zich erbij voor moeten stellen. Wij willen er voor deze doelgroep zijn en met hun gaan leven. Wij willen ervoor zorgen dat zij meer begrepen gaan worden en dat er minder schaamte rondom het onderwerp is. …